Göz yaşarmasının nedenleri

Göz yaşarması neden olur?

Göz yaşarması veya sulanmasının birden çok sebebi olabilir. Alerji, soğuk algınlığı, enfeksiyonlar, yorgunluk… Ancak uzun süregeçmeyen bir yaşarma problemi varsa mutlaka doktorunuza başvurun.

Göz yaşarması birçok problemin veya göz problemlerinin habercisi olabilir. Göz yaşarmasını sık sık yaşıyorsanız bunun nedenini bulmak için bir hekime başvurmak gerekir.

Aksi takdirde göz yaşarmasına neden olan başka bir durum veya hastalık varsa çok daha geç öğrenilir.

Vitamin eksikliği göz yaşarmasına neden oluyor,

B2 vitamini gibi bir takım vitaminlerin vücutta yeterli seviyede olmaması göz yaşarmasına neden olabilen etkenler arasında yer almaktadır.

Beslenme alışkanlığı tüm vitaminleri yeteri kadar alacak şekilde gözden geçirilmelidir. Vitamin eksikliği birçok hastalığı tetikleyebilir, saçların dökülmesine ve tırnakların kırılmasına sebep olabildiği gibi, vücutta olumsuz değişimlere neden olabilir.

Alerjiye ve enfeksiyonlara dikkat

Göz sulanmasının en büyük nedeni göz alerjisi olabilmektedir. Polen, hayvan kepeği veya tüyü, toz gibi maddeler vücut tarafından düşman olarak algılanır. Tepki olarak da histamin salgılar. Bunun sonucunda ise gözlerde yaşarma, kanlanma, kaşıntı, şişme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca alerjinin dışında enfeksiyonlar da aynı belirtilere neden olabilmektedir.

Kontakt lens gözleri yorabilir

Kullanılan lenslerin diyoptriye uymaması, gözde devamlı kas gerginliğine yol açabilmektedir. Lensleri takarken gözlerin aşırı sulanması, gözün kornea tabakasının aşırı uyarılmış olması hattagözlerin lens saklama kabına olan alerjisi bilegöz yaşarmasına neden olabilmektedir. Bunu anlamak için birkaç gün lens kullanmamak gerekir. Eğer bu süre zarfında göz yaşarması azalır ve ortadan kalkarsa, lens kullanımına bağlı bir alerji olduğu anlaşılacaktır.

Yorgun gözler yaşarmaya yatkındır

Sürekli bir şeylere odaklanmak gözleri yorabilmektedir. Bilgisayara, telefona, televizyona, kitaba, dergiye, elde uğraş verilen ince işlere konsantre olurken gözler fazlasıyla efor sarf eder ve göz yaşarması görülebilir. İşiniz ne kadar yoğun olursa olsun bir on dakika mola verip gözlerinizi kapayarak dinlendirmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca en az yedi saat uyumaya ve ara sıra çay pansumanı gibi doğal yöntemlere başvurmak da işe yarayabilir.

Kozmetik ürünlerde seçici olunmalı

Genellikle kadınların yoğun olarak kullandığı kozmetik ürünler bazen gözlerde alerjiye neden olabilir. Kozmetik ürünleri alırken bilindik ve kaliteli ürünler tercih edilmelidir. Buna rağmen gözyaşarması yaşanıyorsa birkaç gün bu ürünlerden uzak durulmalıdır. Eğer göz yaşarması şikâyeti ortadan kalkmışsa nedenin kullanılan ürünler olduğu ortaya çıkacaktır. Bu durumda başka bir markayı denemek faydalı olabilmektedir.

Kaynak: Milliyet

Yorumlar

Popüler Yayınlar